De ober bij dit restaurant verstaat z’n vak: daar kunnen een hoop collega’s nog een puntje aan zuigen

GOUDEN POLLEPEL

‘Oh, is Het Witte Paard weer open?’ Die vraag hoort de nieuwe eigenaar Mireille van den Berg nog regelmatig. En ja, Het Witte Paard is open. En hoe! Allemaal naar Vreewijk voor een bijzondere experience.

Karin Kuijpers 27-05-22, 16:00 Laatste update: 16:39

Fadi, de man die ons de hele avond met alle égards bedient, zegt op het einde van het diner: ,,Ik ben een Syriër. En ik ben homo. Die combinatie is verboden in mijn land. Ik had een goede job als marketeer, maar ben gevlucht voor mijn familie en mijn land. Nederland is mijn nieuwe familie, hier voel ik me vrij en op mijn plaats.”

We krijgen een brok in de keel. Wat een onwijs sympathieke ober hadden we, ook voordat we dit wisten. Zo’n vent die op alles let, zijn stinkende best doet om Nederlandse volzinnen te maken, voor wie niets te veel is (‘eh, kunnen we toch nog een frietje bestellen’ en ‘mag ik gemberthee met sinaasappel’), daar kunnen een hoop andere restaurants nog een puntje aan zuigen.

Vreemde vogels

Het Witte Paard noemt zichzelf salon de cité. Superchique naam die met de historie van het hotel-restaurant ook wel klopt. Pand met rieten dak, binnen tafels van notenhout, chique lampen, homemade producten om mee te nemen en zelfs een boek waarin de geschiedenis staat beschreven. Plus een klein theaterzaaltje waar iedereen alles mag doen. Alsof je in Parijs in het 6de arrondissement bent.

Maar we zijn in Vreewijk, dat knusse dorpse kwartier in Rotterdam-Zuid. Waar vogels luider klinken dan het verkeer, de bloesem de hele wijk in roze onderdompelt en waar buren elkaar nog helpen (althans dat vermoed ik).

In de eerste lockdown ging Het Witte Paard van sociale ondernemers Roos & Marijn failliet. Te weinig vet op de botten. De wijk treurde om wat geweest was. Zo’n heerlijke plek waar theater, eten, gezelligheid en vreemde vogels samenkomen.

Als er ergens nog een leermees­ter rondloopt, melden bij Mireille!

Vorig jaar nam Mireille van den Berg (Talentfabriek010) met haar man Bob Richters (Hotspot Hutspot) het over. Allebei sociaal ondernemers. Stap voor stap willen ze van Het Witte Paard weer wat moois maken. ‘We gaan ergens heen, we sturen bij, af zal het nooit zijn, gastvrij wel’ staat op hun site te lezen.

De moeilijkst bemiddelbare mensen van de samenleving krijgen hier een kans. Belemmerd door taal, door culturele verschillen, door nare spelingen van het lot, kunnen ze hier aan de bak. Weg uit hun geïsoleerde positie, hop hop aan de bak om perspectief te krijgen, en hop hop Nederlands leren door te kletsen met Mireille, samen te werken aan een beter leven… welk vak leent zich daar beter voor dan de horeca?

Gezellige boel

We zitten buiten op het terras waar het een gezellige boel is. Een paar honden, in brons gegoten, houden de wacht bij de ingang, een tafel met artistiekelingen neemt het toneelscenario door. Wij bestellen het menu, met keuze uit vlees, vis of vegan/vegetarisch. 17,50 per persoon. Da’s toch helemaal niets, vergeleken met alle prijsstijgingen in de horeca. Als voorgerecht nemen we eiersalade met asperges en gerookte zalm, pesto met rauwe bio ham en aspergesoep. De eiersalade is een beetje flauw, maar verder prima, op de rauwe ham is weinig af te dingen, de aspergesoep smaakt vooral naar bloem en het brood erbij is niet genoeg afgebakken.

Erna volgen spinazie met gegrilde zalm, waar weinig op af te dingen is. De gehaktballetjes zijn nog een beetje rauw en de geroosterde aardappeltjes uit de oven met verse peulvruchten zijn weer een beetje te gaar. Een kniesoor die daarop let, want de frieten zijn top en het kaasplankje van Booij, de cake en de dadeltaart, homemade, zijn boven verwachting goed.

Wij gunnen deze leuke plek vol idealen het allerbeste. Dus als er ergens nog een leermeester rondloopt, melden bij Mireille! Maar gewoon neerstrijken voor een broodje, een makreelkroketje of een lekker biertje kan natuurlijk ook.

Beoordeling 7,4

Voorgerecht 7,5

Hoofdgerecht 7,0

Nagerecht 7,5

Bediening 8,5

Sfeer 8,5

Prijs-kwaliteit (telt dubbel) 7,0

Het Witte Paard

Adres: Groenezoom 245, 3075 GD Rotterdam

Telefoon: 06-48219931

Internet: hetwittepaardrotterdam.nl

Afgerekend: € 69,05

Prijzen: Driegangenmenu 17,50 euro. Voorgerecht 6,50 euro, hoofdgerecht 9 euro, nagerecht 4 euro.

Openingstijden: Woensdag tot en met zaterdag open van 11.00 tot 22.00 uur. Zondag van 11.00 tot 17.30 uur.

https://www.ad.nl/rotterdam/de-ober-bij-dit-restaurant-verstaat-z-n-vak-daar-kunnen-een-hoop-collega-s-nog-een-puntje-aan-zuigen~a07396b4/